Veel veilige voornemens op de RailTech 2019

Veel veilige voornemens op de RailTech 2019

24 apr. 2019
Volgend bericht>>

De wand met stickers met veilige voornemens op de stand van railAlert op de vakbeurs RailTech. Uiteindelijk werden op de kop af honderd stickers beschreven. Foto: Oege Kleijne.

 

Precies honderd kaartjes met veilige voornemens vulden de bezoekers op de stand van railAlert in. De meeste gingen over de risico's van het alledaagse verkeer naar en van de werkplek. Niet zo’n gekke keuze nu de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek een stijging van het aantal verkeersdoden met elf procent in 2018 ten opzichte van 2017 laten zien. Meest opvallende uitspraken over verkeer: telefoon uitzetten tijdens het autorijden, meldingen van appjes uitschakelen en ‘mijn koptelefoon niet meer op tijdens het fietsen’.

 

Veiligheidsbewust en elkaar aanspreken

Een grote groep voornemens konden worden ingedeeld onder de noemer ‘veiligheidsbewust en elkaar aanspreken’ (op onveilig gedrag of onveilige situaties – red.). Uitspraken: ‘Alles wat ik vandaag doe – altijd veiligheid op 1’, ik denk aan mijn lief, kinderen en kleinkinderen’ en ‘bewust risico’s beheersen’.

 

Andere soorten veilige voornemens

Uitspraken over plannen om de veiligheid te vergroten konden ingedeeld worden in de Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA), de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Daarnaast vielen veel uitspraken in de categorie van de speciaal voor de spoor- en lokaalspoorwereld ontwikkelde Life Saving Rules en specifieke regelgeving.
Het veiligheidsbewustzijn lijkt in ieder geval bij de bezoekers die hun voornemens met railAlert deelden in optima forma aanwezig te zijn, getuige uitspraken als ‘geen alcohol meer drinken’, ‘bewust met spanning omgaan in de kasten langs het spoor’ en ‘leren van fouten’.

 

Precies honderd voornemens kreeg de Stichting railAlert van de bezoekers van de beurs. Deze uitspraken lieten zich goed in categorieën indelen. Het verkeer vormde voor veel bezoekers een inspiratiebron voor meer veiligheid. Grafiek: Marcel Edwards.

 

Niet minder incidenten

Open deuren? Toch niet. Nog steeds komen (bijna-)incidenten voor. Zowel bij, langs als op het (lokaal) spoor tijdens werkzaamheden. En het zorgwekkende? De aantallen gemelde incidenten nemen niet verder af. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers over 2018 die elders in deze nieuwsbrief gepubliceerd zijn.